top of page

Ce știm despre anxietate?


Despre anxietate auzim tot mai des în jurul nostru, dar de fapt ce este aceasta şi cum putem să o recunoaştem, atunci când îşi face loc în viaţa noastră? În termini generali, anxietatea este definită ca o teamă exagerată şi nejustificată, care se poate manifesta prin nelinişte psihomotorie, reacţii vegetative (transpirație, tremurături, bătăi de inimă rapide, dificultăți în respirație, greață, leșin), gânduri disfunţionale şi comportamente de evitare.

Este necesar să se facă distincţia între frica iraţională şi persistentă resimţită în stările de anxietate şi sentimentul de frică pe care o experientăm în prezenţa unor situaţii periculoase, cu ajutorul căreia devenim precauţi şi ne putem proteja. Se consideră că anxietatea este de fapt o recaţie normală la apariţia şi prezenţa unui factor stresor, fiind de ajutor în aceste situaţii deoarece ne mobilizează să reacţionăm şi să gestionăm în mod eficient resursele pe care le deţinem.

Însă în cazul în care starea de anxietate devine copleşitoare, se prelungeşte în mod nejustificat şi interferează cu funcţionarea noastră cotidiană, atunci avem de-a face cu o tulburare de anxietate, care necesită intervenţie de specialitate. Pentru o mai bună înţelegere a modului de funcţionare a anxietătii, ne putem gândi la următoarea imagine…trecerea la un nivel cu calea ferată, în care barierile sunt ridicate, luminile sunt aprinse, DAR niciun tren care să vină…Singurul ,,tren’’ care trece este cel care trasportă gândurile îngrijorătoare, supărătoare, care produc un disconfort psihic major.

Nu putem să controlăm mediul, lumea care ne înconjoară, putem doar să începem să ne cunoaştem mai bine, aşa încât să putem controla reacţiile noastre la mediu, pentru că mult mai important decât ce ni se întâmplă, este felul în care reacţioăm noi la ce ni se întâmplă.

Din perspectiva psihoterapiei pozitive, există caracteristici pozitive ale persoanelor care au dezvoltat anxietate, acestea fiind foarte precaute (atenţie sporită la potenţiale pericole) analitice (pot opera cu capacităţi mentale) şi totodată sensibile (capabile de a manifesta reacţii afective). Toate acestea reprezintă capacităţi sau resurse care sunt de un real ajutor în depăşirea anxietătii.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page