top of page

Cum se instalează depresia postnatală și modalități pentru depășirea acesteia


Aducerea pe lume a nou-născutului, reprezintă poate cea mai intensă perioadă din viaţa unei femei, în ceea ce priveşte intensitatea şi complexitatea trăirilor sale emoţionale. Oricât de mare este bucuria venirii bebeluşului, se întâmplă uneori ca acest moment să producă mamei, o schimbare vizibilă a stării afective, care se manifestă prin modificări clinice, cum ar fi: sentimente de neajutorare şi disperare, îngrijorare excesivă, iritabilitate, scăderea capacităţii de concentrare, dispoziţie tristă persistentă sau oscilaţii bruşte ale dispoziţiei, stări frecvente de plâns, tulburări ale somnului, interes scăzut faţă de copil, etc.

Studiile au arătat că în cea mai mai mare parte, aceste simptome dispar treptat, într-o perioadă de 6-8 săptămâni de la naşterea copilului, însă sunt situaţii în care această schimbare de dispoziţie să persiste un an sau mai mult şi poate lua forma unor tulburări diverse, dacă nu se intervine la timp. Cercetările efectuate în acest domeniu, evidenţiază faptul că, depresia postnatală tinde să se manifeste cu precădere la persoanele care nu şi-au planificat sarcina, care nu au un partener stabil, care să le ofere sprinul şi suportul afectiv, sau care au trecut recent prin evenimente traumatizante.

Aceştia sunt factori favorizanţi, însă cauză clară a depresiei postnatale nu a fost încă elucidată, deşi în declanşarea acesteia se presupune că sunt implicate modificări de natură hormonală, care apar în perioada în care organismul mamei revine treptat la starea precedentă sarcinii. În funcţie de intensitatea şi de durata acestor manifestări, în perioada postnatală, relaţia mamă-copil poate să fie perturbată, iar nevoia de afecţiune şi stabilitate emoţională ale bebeluşului, să nu fie pe deplin satisfăcute.

Deşi este supărătoare şi copleşitoare, tristeţea instalată după naştere poate fi combătută de regulă de o odihnă adecvată, o dietă corespunzătoare, ieşiri în aer liber şi cel mai important suportul afectiv din partea soţului şi a familiei. De reţinut este că, depresia postnatală, se poate trata cu succes prin intermediul psihoterapiei şi a medicaţiei antidepresive, care se poate administra doar la recomandarea şi sub supravegherea medicului specialist, deoarece o parte dintre antidepresive sunt contraindicate în perioada de alăptare a copilului.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page