top of page

Până unde este tristețe și de unde începe depresia?


Se întâmplă uneori, ca în limbajul obişnuit să se producă o suprapunere a celor două cuvinte, iar prin felul în care sunt folosite, să devină sinonime; ca şi cum tristeţea şi depresia ar putea dezvolta aceeaşi stare afectivă, ceea ce nu se întâmplă, mai ales dacă facem referire la intensitatea, respectiv durata trăirilor, precum şi la modul în care funcţionalitatea noastră are de suferit.

Tristeţea este o emoţie, foarte uşor de simţit, pe care o experimentăm în diferite momente ale vieţii, însă rămâne la suprafaţă, fără să ne afecteze echilibrul nostru interior, în comparaţie cu depresia care este o tulburare a dispoziţiei afective şi este însoţită de o varietate de simptome, fiind cauzată de diverse mecanisme psihologice si fiziologice. În timp ce tristeţea poate fi alungată mai uşor, prin comunicare, susţinere, înţelegere, gândire pozitivă, etc. depresia necesită intervenţie de specialitate, care constă în psihoterapie şi medicaţie, deoarece această tulburare declanşează reacţii neplacute şi puternice în fiecare persoană. Poate da naştere la lipsa de putere, imposibilitatea de a-i influenţa în mod pozitiv pe cei dragi, iar din cauza efectului de izolare, specific depresiei, persoana s-ar putea simţi nedorită şi trădată şi în cazurile cornice să conducă la sinucidere.

Depresia se regăseşte şi sub denumirea de tulburare depresivă, deoarece intensitatea ei provoacâ tulburări sau dereglări în activităţile individului. Această intensitate produce modificări mentale, afective sau comportamentale şi afectează persoana pe plan profesional, familial si social. Un episod depresiv major, constă dintr-o varietate de simptome. Pentru a se stabili existenţa unui astfel de diagnostic, trebuie să persiste cinci sau mai multe dintre următoarele nouă simptome, timp de cel puţin două săptămâni: -dispoziţie depresivă; -ideaţie suicidară; -sentimente de culpabilitate sau de culpă; -pierderea interesului sau a plăcerii; -tulburari de somn; -modificări în greutate; -retard psihomotor sau iritabilitate; -oboseală sau nivel scăzut de energie; -dificultăţi de concentrare sau în luarea de decizii.

Uneori depresia poate fi însoţită de prezenţa mai multor semne de rău fizice: dureri de cap, ameţeli, disconfort gastric sau toracic, dureri articulare, constipaţie sau diaree, perturbări menstruale, scăderea performanţelor sexuale, etc. Din fericire, depresia, chiar şi în cele mai severe cazuri, este o afecţiune tratabilă, dar care necesită timp şi răbdare. Cele mai folosite măsuri terapeutice sunt medicamentele antidepresive şi psihoterapia. În majoritatea cazurilor, se optează pentru un tratament combinat, format din antidepresive şi psihoterapie, ce variază în funcţie de stadiul şi evoluţia afecţiunii precum şi de istoricul medical al persoanei respective.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Nu există încă nicio etichetă.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page