Să facem cunoștință cu psihoterapia pozitivă
Psihoterapia pozitivă este o metodă umanistă, transculturală şi psihodinamică de psihoterapie, care a fost dezvoltată de către prof. Nossrat Peseschkian, în Germania, începând cu anii 1960, iar Centrul Internaţional de Psihoterapie Pozitivă se află în Wiesbaden, Germania. La nivelul ţării noastre, funcţionează Asociaţia de Psihoterapie Pozitivă, care este membră a Centrului Internaţional de Psihoterapie Pozitivă, a Federaţiei Române de Psihoterapie, acredidată de către Asociaţia Europeană de Psihoterapie şi recunoscută de către Colegiul Psihologilor din România.
Psihoterapia pozitivă este centrată pe conflict şi orientată pe resurse/capacitaţi individuale. Denumirea de pozitiv îşi are originea în cuvântul latinesc ,,positum,, = ce este dat, existent, iar ceea ce este dat sau existent nu este doar dificultatea/problema cu care ne confruntăm, ci şi resursele noastre, potenţialul pe care îl avem şi de care ne putem folosi pentru rezolvarea problemelor noastre. În prezent, psihoterapia pozitivă este mai mult decât o metoda terapeutică, deoarece tehnicile sale specifice le putem folosi în viaţa de zi cu zi, pentru autodezvoltare şi autocunoaştere, pentru îmbunătăţirea modului de viaţă, pentru prevenirea anumitor conflicte interioare sau interpersonale.
Prin folosirea tehnicilor specifice, a povestirilor şi a metaforelor multiculturale, clientul este incurajat să îşi observe propriile dificultăţi într-un mod diferit, complex, pozitiv, iar în acest fel să înveţe să îşi joace propriul său rol în procesul de reechilibrare interioară. Psihoterapia pozitivă porneşte de la premiza că omul este bun prin natura sa şi dispune de patru tipuri de capacităţi: fizice, psihice, sociale şi spirituale, astfel că, oamenii vor descoperi să-şi activeze propriile capacităţi latente pentru a obţine sentimentul echilibrului interior pe baza resurselor sale fizice, intelectuale, emoţionale şi spirituale.
Se consideră că relaţia terapeutică creată este primordială, fiind foarte importantă şi eficientă, mai mult decât tehnica folosită sau şcoala de psihoterapie urmată. ,,Dacă în viaţă vrei să ai ceva ce nu ai avut niciodată, atunci ar fi nevoie să faci ceva ce nu ai făcut niciodată!,,